Brzoskwiniowe popołudnie

00:54 Magdalena Kornicka 0 Comments

Pewnego sierpniowego popołudnia, moja sąsiadka Agata poczęstowała mnie makowym ciastem z brzoskwiniami ze swojego ogrodu. Do dziś pamiętam ten smak... Słodki, soczysty, przeplatany makiem i wanilią, po prostu niebo w gębie! A może chodziło o atmosferę tamtego pięknego dnia, o rozgrzany słońcem taras i opaloną, uśmiechniętą buzię Agaty? Tęsknota za latem sprawiła, że kilka dni temu postanowiłam upiec to ciasto, oczywiście zamiast świeżych owoców użyłam brzoskwiń z puszki. Ciasto wyszło bardzo dobre i na pewno trafi na listę tych, które zamierzam upiec na Boże Narodzenie jako alternatywa dla makowca z bakaliami. A teraz, zgodnie z obietnicą złożoną na profilu FB, podaję przepis na ucierane ciasto z makiem i brzoskwiniami.
Ciasto makowe z brzoskwiniami
Ciasto makowe z brzoskwiniami
PS
Jest mały problem! Zwykle w trakcie przygotowywania potraw zmieniam coś i modyfikuję, więc trudno mi podać dokładne proporcje składników, ale próbujcie, zmieniajcie i dzielcie się swoimi uwagami, za które będę bardzo wdzięczna!

Przepis na ciasto ucierane z makiem i brzoskwiniami

Składniki:
1 kostka margaryny
0,5 kg mąki tortowej
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g jogurtu naturalnego
1 szklanka maku
1,5 szklanki mleka
słoiczek dżemu brzoskwiniowego
50 ml rumu lub innego alkoholu

Sposób przygotowania:
Mak płuczemy na sicie, a następnie zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru waniliowego i gotujemy na wolnym ogniu około 15 – 20 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i największe połówki kroimy w taki sposób, by uzyskać 20 kawałków. Owoce kładziemy na grubym ręczniku papierowym, by nieco je osuszyć.

Miękką margarynę ucieramy ze szczyptą soli, cukrem i pozostałym cukrem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta zaczynamy dodawać po jednym jajku, oczywiście wciąż ucierając...

Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy na przemian z jogurtem, który powinien mieć temperaturę pokojową.

W międzyczasie przygotowujemy dużą prostokątną blachę, smarujemy ją tłuszczem i oprószamy mąką. Następnie do formy wlewamy połowę ciasta, które jest dosyć gęste, więc rozprowadzamy je drewnianą łyżką.
Ciasto makowe z brzoskwiniami
Przygotowanie makowca z brzoskwiniami

Do pozostałego ciasta dodajemy ostudzony mak, mieszamy by ciasto stało się jednolite i wykładamy je na jasną warstwę. Teraz rozkładamy pokrojone i osuszone brzoskwinie, nie należy ich dociskać, ponieważ w trakcie pieczenia owoce same „wtopią się” w ciasto.








Sposób pieczenia:
Makowe ciasto z brzoskwiniami w piekarniku
Ciasto już w piekarniku
Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Dużo zależy od piekarnika i jego funkcji. Ja piekłam z włączoną dolną i górną grzałką bez termoobiegu. Najbardziej przyrumienił się środek, spód był ładnie upieczony, ale w niektórych miejscach pod brzoskwiniami ciasto było trochę mokre.



Na koniec dżem i rum...
Glazura brzoskwiniowa do ciasta
Glazura brzoskwiniowa do ciasta
Na kilka minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika przygotowujemy brzoskwiniową glazurę. Dżem przekładamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 50 ml rumu i mieszamy. Następnie wylewamy całość na gorące ciasto i rozprowadzamy za pomocą łyżki lub silikonowego pędzelka.

Jeśli myślicie, że to koniec, to rozczaruję Was, bo teraz będzie najtrudniejszy moment – musicie poczekać aż ciasto wystygnie! ;) A w tym czasie możecie pomóc mi wymyślić dla niego nazwę, bo w końcu nie jest to jakieś tam „ucierane ciasto z makiem”, tylko...

Pyszne ciasto z brzoskwiniami
Pyszne ciasto z brzoskwiniami jeszcze w blaszce


Ciasto makowe z brzoskwiniami
Makowiec z brzoskwiniami

Smacznego i czekam na Wasze propozycje! :)

0 komentarze:

© Marzy mi się Toskania - wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.